Close
0492-461617 /
06-10403788
info@laarbeekhoeve.nl

Rasgroep van de Berner Sennenhond
De Berner Sennenhond behoort tot de Rasgroep “Pinschers, Schnauzers, Molossers en Zwitserse Sennenhonden”

Herkomst

De Berner Sennen stamt af van zwarte dogachtige honden die de Romeinen in Zwitserland importeerden. Hieruit ontwikkelden zich verschillende typen sennenhonden (‘boerenhonden’). Deze rassen verdwenen echter geleidelijk totdat een aantal Zwitserse kynologen in het Dürrbachgebied in de buurt van Bern zich gingen toeleggen op het fokken van de huidige Berner Sennenhond.

Gezinshond
De Berner Sennen heeft een waakzaam maar beheerst karakter. Tegenover eigen mensen is de Berner sennenhond zeer aanhankelijk. De hond kan goed overweg met kinderen. Stabiel, niet erg scherp, onbevreesd, schotvast. Middelmatig van temperament en daarmee de ideale gezinshond. De waakzaamheid van de Berner beperkt zich tot het terrein en de leden van het eigen gezin. De hond is niet overmatig fel en grijpt alleen in wanneer het echt nodig is.

Waakhond
De Berner Sennen is gewoonlijk rustig en vriendelijk van karakter. Waaks zonder overdreven te blaffen. Hij is daarmee een prima waak- en huishond. Door zijn grote en grove bouw imponeert de hond ontzettend. Naast het fraaie uiterlijk, is het mede het fijne karakter dat mensen in deze hond zo zeer aanspreekt. De Berner Sennenhond behoort tot onze populairste hondenrassen.

Sociale aanleg
Tegenwoordig wordt de sociale Berner Sennenhond meer als familiehond gehouden en wordt er niet meer zo veel mee gewerkt. Maar het hoeden en drijven zit hem toch nog wel steeds in het bloed. U merkt dit bijvoorbeeld als u met een groepje mensen aan het wandelen bent. De hond zal dan steeds proberen om de groep bij elkaar te houden.

Sennenhonden zijn zeer trouw aan hun familie. Hoe meer contact een Berner met ‘zijn mensen’ heeft, des te beter ontwikkelen zich zijn goede eigenschappen. Hij is erg waakzaam, zonder ‘bijtgraag’ te zijn. Gebeurt er echter toch iets met een familielid, dan zal de Berner deze persoon met veel energie verdedigen. Ook gaat hij graag om met kinderen. Tegenover kinderen is hij altijd geduldig en vriendelijk. Zijn instinct tot beschermen is hierbij bijzonder sterk ontwikkeld. Maar u moet er natuurlijk wel op letten dat kinderen de hond nooit plagen of erger nog treiteren. Dan kan het gebeuren dat zelfs de goedmoedigste Berner bijt en voor de rest van zijn leven niets meer van kinderen wil weten.

Verzorging
Dit ras heeft een dikke mooi gekleurde vacht. Deze vacht vraagt wel wat verzorging. Minimaal 1x per week moet de hond gekamd worden. Begin hier direct mee als je de pup in huis hebt gehaald. Maak er een leuke bezigheid van, zodat de hond het kammen als een plezierige bezigheid zal zien.

Zoals bij iedere hond moeten ook de oren van de Berner Sennenhond regelmatig schoon worden gemaakt. Wanneer uw hond voortdurend krabt aan het oor, kunt u het beste even naar uw dierenarts gaan om te laten kijken of de hond geen last heeft van oormijt. Verder kan oorsmeer gemakkelijk verwijderd worden door een ‘babydoekje’ (deze worden bij baby’s gebruikt voor de billetjes).

De poten moeten soms bijgeknipt worden. Dit is noodzakelijk als de kussentjes van de poot de grond niet meer raken, maar de haren eerst de grond raken. Dit kan je gemakkelijk zelf weg knippen.

Uiterlijk en aard
Bij alle Sennenhonden is de vacht zwart glanzend met bruinrode aftekeningen aan de wangen, boven de ogen, aan de benen en op de borst. Opvallend zijn verder het witte kruis op de borst en de bles op het hoofd, alsmede de vaak witte voeten en staartpunt.

Hoofd Krachtig, met vlakke schedel en weinig ontwikkelde voorhoofdsgroef, goed geprononceerde, niet te sterke stop.
Tanden    Volledig schaargebit..
Ogen Donkerbruin en amandelvormig. Ze hebben aansluitende oogleden.
Oren De oren zijn middelgroot, hoog aangezet, driehoekig, in rust vlak aanliggend.
Romp  Eerder gedrongen dan lang. Verhouding tussen schofthoogte en lichaamslengt ca. 9:10. Tot minstens op ellebooghoogte reikende borst met duidelijke  oorborst, krachtige lendenen, ribbekast van rond-ovale doorsnee. Rug, vast en  licht afgeronde, korte croupe.
Staart Zwaar behaard, tot op het spronggewricht reikend, echter niet tot op de grond, licht zwevend gedragen
Haar  Langharig
Kleur Diepzwarte grondkleur met donkere, bruin-rode brand aan de wangen, boven de ogen, aan alle vier de benen en aan de borst. Witte, lichte tot middelgrote symmetrische aftekening aan het hoofd (bles) en witte borstaftekening (kruis).
Schofthoogte De schofthoogte is voor reuen 64 tot 70 cm en voor teven 58 tot 66 cm.
Gewicht Een volwassen Berner Sennen hoort tussen de 40 kg en 50 kg te wegen.

 

Herplaatsing
Soms gebeurt het dat een pup of volwassen hond herplaatst moet worden. Bijvoorbeeld omdat de kinderen allergisch blijken te zijn of vanwege een gewijzigde gezinssituatie. Wij doen dan onze uiterste best om een nieuw goed baasje te vinden. U kunt ons bellen om te vragen of we op dit moment een oudere hond beschikbaar hebben.

Ook wanneer u dit nieuwe goede baasje denkt te zijn, kunt u ons bellen. Dan nemen we contact met u op zodra we een hond ontvangen die herplaatst moet worden. Ons doel is om de hond een goed thuis te geven.